

Çocuğunuzun her ortamda bir şekilde uyuyor olması, kaliteli uyku uyuduğu anlamına gelmez. Doğru saatlerde, yeterli sürede ve gündüz-gece uykularının saatlerinin net olması önemlidir. Örneğin, akşam uykusunun 18:00 ile 20:00 arasında başlamış olması; çocukların gelişimleri için son derece önemlidir. Peki, kaliteli ve sağlıklı bir uykuyu nasıl sağlarız, nelere dikkat etmek gerekir? BeeAnne’den Uyku Eğitimi konusunda danışmanlık almak isteyen ailelerden, çocuklarının mevcut uyku düzenini isterken, uyudukları mekanın fotoğrafını ve bazı bilgileri istiyoruz. Çünkü, uyuduğu mekanın karanlık olup olmaması, sıcaklık derecesi bile uykuyu etkileyen faktörlerdendir. Bu fiziki faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Odanın Karanlık Olması
Çocuğunuzun uyuduğu odanın mümkün olduğunca karanlık olması önemlidir. Evet, gündüz uykusunda da odanın karanlık olması, mümkünse, black-out denen, ışığı geçirmeyen özel perde kullanılmalıdır. En çok sorulan sorulardan birisi; “Gündüz odası çok karanlık olursa, gece uykusuyla karıştırmaz mı?’ Hayır, gündüz uykuları belli bir düzene oturacak ve uzunlukları sınırlı uykulardır; çocuğunuzun alışacağı uyku rutini ile çok kısa sürede gece-gündüz ayırımını vücudu yapabilir hale gelecektir. Ayrıca karanlık ortam; oyuncak, duvar resmi vs. gibi eşyaların da dikkatini dağıtmasını engelleyecektir. Gündüz ve gece, odasını hafif los yapacak bir gece lambası yeterlidir. Vücudun uyku geçmesine yardımcı olan melatonin hormonunun salgılanması, fazla ışıkla engellenir ve bu hormon uyku ıcın vazgeçilmezdir. Yeterli salgılanmadığında, uyku problemlerinin olması kaçınılmazdır.
Not: 1. Odasındaki ışığın ve kabloların, emekleme ve yürüme aşamasındaki çocuğun ulaşamadığı yerde olması güvenlik açısından çok önemlidir. 2.Işığın, direkt görünmeyecek bir yerde olması daha idealdir; örneğin dolap arkasında bir prize takılı ya da pilli ise birşeyin arkasına saklanması gibi.
2. Odanın Isısı
Uyku için ideal oda ısısı; 20-24 derece arasında olmalıdır. Bebeğin birkaç kat giydirilerek zorlanması yerine, hafif, pamuk giysiler içinde olması idealdir. Kundaklanma vaktini geçen bebeklerde, bir ince alt atlet body ve üzerine pijama, ya da pijama tulum ile ince pamuk bir battaniye; ideal sıcaklıkta bir odada rahat uyuması için yeterlidir. Bebeğinizin, yine de üşüyebileceğinden endişe ediyorsanız; burnunun ucuna, kulaklarına ve alnına dokunun; soğuk değilse endişe edecek bir durum yoktur.
3. Odanın Dekorasyonu
Özellikle son yıllarda, bebek ve çocuk odaları için o kadar güzel duvar kağıtları, dekorasyon objeleri üretildi ki! Gerçekten, bebeklerimiz için en güzelinin olmasını isterken bu ürünlere karşı koyamıyoruz. Ancak, ilginç ama gerçek; bu objeler ve duvar kağıtları; bebeğinizin uykusunu olumsuz etkileyebilir. Özellikle, uyku ıcın hazır hale gelmiş, rahatlamış bebeğiniz, odaya girdiğinde heyecanlanıyor ve duvar kağıdındaki figürlerle vs ilgilenmeye başlıyorsa, uyarılıyor olabilir.
4. Uyku Öncesi Evdeki Işık
Her zamanki akşam uykusu öncesi rutinini başlatmadan önce evdeki ışıkların da daha los bir hale gelmesi ve özellikle TV vb. teknolojik aletlerin açık olmaması (ki bunlar sadece uyku öncesinde değil, genel olarak çocuğunuzun gelişiminde olumsuz etki eden aletler), çocuğunuzun uykuya geçişini kolaylaştıracak, vücudunun daha fazla yorgun düşerek uyarılmasına engel olacaktır.
5. Oyuncaklar ve Objeler
Uyku öncesinde, odasında oyun oynamış ve oyuncaklar etrafta duruyorsa; uyku öncesinde odasının toplanmış olmasını tavsiye ediyoruz. Hatta, sorumluluk duygusunun gelişmesi açısından; her zaman olamasa da, odanın oyun sonrası toplanmasını ‘toplanma zamanı’ adı altında bir aktiviteye dönüştürebilir; eğlenceli ama sorumluluğa yatırım yapacağınız bir adım atabilirsiniz. Küçük bebeklerde bile, tekrarla bu alışkanlığın nasıl güzel yerleşebildiğini görünce şaşıracaksınız. Diğer bir nokta da, özellikle küçük bebeğin yatağında dönencenin uykudan önce çıkmış olmasıdır. Dikkat dağıtıcı olması ve güvenliği açısından tavsiye etmiyoruz. Ne kadar SADE, o kadar KOLAY ve RAHAT.
6. Beyaz Gürültü ve Ninni
Beyaz gürültü, uyku boyunca özellikle dışarıdan gelen gürültüyü kesmek için kullanılabilir. Çoğu anne, bebeğinin saç kurutma makinesiyle rahatladığını söyler; bunun sebebi, makinenin verdiği sesin, bebeklerin anne karnında duydukları sese çok yakın olmasıdır. Beyaz gürültü yerine ninni de kullanılabilir; ancak özellikle yenıdoğan bebekler için beyaz gürültüyü tercih edebilirsiniz. Ninni ya da beyaz gürültüyü, uyku rutininize eklemeniz bebekler için en önemli uyku sinyallerindedir; bebeğinizin uykusu esnasında aradaki uyanmalarında da beyaz gürültü ya da ninniyi duyması, uykunun devam ettiğine dair bir diğer işarettir. Ninni ile ilgili bir ufak not; şarkı formatında olması nedeniyle inişli çıkışlı sesler barındırır ve bazı bebekler bu ses değişikliklerinden etkilenebilir. Özellikle, ninni haricindeki klasik müzik ya da bebeği rahatlatıcı müziği uyku esnasında değil, bebeğin uyanık kaldığı zamanlarda, hatta, uyku öncesinde rahatlatmak amacıyla kullanabilirsiniz.
7. Çocuğunuzun İstekleri ve Rahatı
Uykunun kalitesi; çocuğunuzun odasının, çarşafının mükemmel olmasından daha önemlidir:) Bazı çocukların favori battaniyeleri, çarşafları vardır. Sizin hiç sevmediğiniz renk ve desende olsa bile, çocuğunuzun rahatı herşeyden önce gelir. Hatırlayın,genelde en sevdiğimiz oyuncağımız en perişan ayıcığımızdı:) Ya da şimdi bile, “o kadar eski ki, ama çok rahat, çok seviyorum” dediğimiz pijamalarımız vardır değil mi? Konfor ve rahatlık, herşeyden önemli çünkü! Çocuğunuz nasıl daha rahat ve huzurluysa işler de o kadar kolaylaşır.
Ve en önemli konu…
8. Uyku Sırasındaki Güvenlik Önlemleri
Biz anneler, mutlaka çocuklarının hem uyku sırasındaki, hem de genel olarak güvende olmaları için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Özellikle 1 yaşa kadarki çocuklar için daha da kritik bir konu ve bu konudaki birçok öneriyi birçok defa okumuş, dinlemişizdir. Ancak, BeeAnne olarak tekrar bazı önemli noktaları hatırlatmak istiyoruz. Onların güvenliği, herşeyden önemli…
1.Yatağının standartlara uygun sertlikte olmasına ve özellikle burnunun sıkışacağı yumuşaklıkta olmamasına dikkat edin; aynı şekilde çarşafının gergin olması ve çocuğunuz yatak içinde dönerken vs. çıkabilir olmaması son derece önemli.
2.Yumuşak oyuncak dahil, herhangi bir oyuncak bulundurmayın. 4,5 ay sonrasında uyku arkadaşı kullanmaya başladıysanız, uyku arkadaşında küçük kopabilir objeler olmasın, dikişlerinin vs.sağlam olduğundan ve güvenilir bir firmanın ürünü olduğundan emin olun.
3.Yatağınızda sarılarak vs. asla uyumayın; bebeğin sıkışarak, nefes alamama riski var!
4. Kıyafetinin rahat, hava alan sağlıklı pamuk kumaştan olması, vücut sıcaklığını aşırı arttıracak şekilde kalın ve üstüste giydirilmemesine dikkat edin.
5. Bebeğiniz emzik kullanıyorsa, yatarken emziğin takılı olduğu zinciri-ipi mutlaka çıkartın.
6. Bebeğinizi önlüğüyle birlikte hiçbir zaman yatırmayın.
7. Yatak etrafında düşebilecek oyuncak, dekoratif obje bulunmaması ve yatağına yakın mesafede duvarlarda takılı çerçeve vs. olmaması da diğer önemli konulardan. Herhangi ufak bir sallantıda bile düşme riski olabilir.
8. Yatağını, çocuğunuzun uzanabileceği kablo, priz vb. objelerden uzak tutun.
9. Yatağını dört köşe kapatan yumuşak koruyucu yerine, aralıklı takılabilen yumuşak koruma yastıklarını tercih edin.
10. Battaniyesinin çok kalın ve hava almayan sentetlik bir ip ya da kumaştan değil, mümkünse delikli ve pamuktan olduğuna özen gösterin.