,
ZigZag
HASTALIKTA UYKU DÜZENİ
ZigZag

Bir bebeğin uykuları ne kadar düzenli olursa olsun; diş çıkarma döneminde, tatilde (http://beeanne.com/tatilde-uyku-duzeni/), hastalıkta uyku düzeni bozulursa nasıl hareket edileceği konusunda annelerin endişeleri var haklı olarak.

Peki hastalıkta uyku düzenini korumak için ne yapmalıyız? Çocuğunuz hasta olduğunda sık uyanmalar, emzirilme/beslenme isteği, yataktan alınma arzusu ve huzursuz anlar kaçınılmazdır. Bebeğimizin gerçekten çok sıkıntısı varsa ve uyuyamaz halde ise, onu rahatlatmak önceliğimiz. Hastalık devam ederken, kısa uykular olabilir, sık beslenme başlayabilir ve siz de bir yandan rahatlatırken, bir yandan da “Eyvah, uyku düzeni bozulacak, şimdi ne yapmalıyım?” diyebilirsiniz. Bebeklerin ve çocukların iyi oturmuş alışkanlıkları bile -sadece uyku düzeni için değil, başka konularda da- birkaç günde bozulabiliyor. Ama, planlı ve sistemli olunduğunda eski düzene dönmek kesinlikle mümkün.1a0cc726ceebedb4a5d1b48c8b7ca4c7

– Çok rahatsız olmadıkça ve uykuya dönebilme ihtimali olduğunu düşünüyorsanız, kalkışlarında hemen müdahale etmeyin. Ancak, hastalık sırasında bu süreyi kısa tutun ve sıkıntısı varsa mutlaka rahatlatın.

– Bebeğinizi birkaç gün üstüste kucakta, biberonla vs. uyutmak zorunda kaldıysanız ancak hastalığın seyri de iyiye gidiyorsa, bir an önce eski uyku düzenine dönmenizde fayda var. Eğer, yatağına koyduğunuzda kendi başına uyumakta zorlanırsa, uyku eğitiminin ilk günlerinde yaptığınız yöntemi, bir nev’i hızlandırılmış olarak (daha kısa sürede ilerleyerek) uygulayın ve tekrar bağımsız uykuya dönmesini sağlamaya çalışın.

– Eğer hastalığı nedeniyle kilo verdiyse ve hastalığı sırasında gece beslenmesini daha sık hale getirdiyse, hastalığın iyi seyretmeye başladığı andan itibaren, gece öğününü azaltın ve tekrar eski düzeninize dönmeye çalışın. Eğer bebeğiniz, ayı itibariyle gece beslenmesine ihtiyacının olmadığı bir ayda ancak, hastalığı nedeniyle gece beslenmeye başladıysa, yine aynı şekilde, eski beslenme düzenine bir an evvel dönmeniz önemli. Hastalığı nedeniyle kilo kaybı olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla da konuşarak, gece öğünü yerine gündüz öğününü arttırabilirsiniz.

– Hastalığı sırasında uyku saatlerini korumaya çalışsanız da, doğal olarak uyku saatleri kayabilir, daha önceki uzunluktaki uykular olmayabilir. Önemli olan, bebeğinizin ortalama uyanıklık sürelerinde, hatta daha kısa sürelerde aşırı yorulmadan kısa da olsa uyumasını sağlamanız; aksi takdirde bedeni daha yoruldukça, hastalığa direnci de düşecektir.

Hastalıkların uzak olması dileğiyle….

BA-Circular-Watermark

0 cevaplar

Cevapla

Sen de bir yorum yap!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir