Aslında, bebeklerin gece yaşadıkları uyku problemleri anne ve babalar için öncelikli sorun gibi görünse de, gece uykusunun düzene oturması, gündüz uykularına göre daha kolaydır. Gece uykusunun kesintisiz ve sağlıklı olması, gündüz uykusunun düzenine de bağlı olmakla birlikte, uyku hormonlarının da daha yoğun olarak devrede olması nedeniyle daha kısa sürede düzene oturur.
Gündüz uykusunun gece uykusunu etkilemesi ile neyi kastediyorum peki?
1. Bebeğin gündüz uykusuna doğru saatte geçmesi ve doğru uzunlukta (1-2 saat) uyuması
2. Gündüz uyku aralıklarının, yani uyanıklık sürelerinin ayına göre doğru ayarlanmış olması
3. Son uyku ile akşam uykusuna geçişteki sürenin de yine doğru ayarlanması
Gündüz iyi uyumuş bir bebek; akşam uykusuna geçerken aşırı yorgun olmadan, ihtiyacı olan aktiviteyle yorulmuş olarak geçeceği için de akşam uykusuna da zorlanmadan dalacaktır. Bunların dışındaki kritik noktalar, akşam uykusuna yatış saati ve uyku öncesi rutini!
Akşam uykusu öncesinde belirleyeceğiniz uyku öncesi rutini, hem uykuya geçişi kolaylaştırmak, hem de bebeğinizin uyku saatinin geldiğine dair sinyalleri, günlük ativiteden farklı olarak algılaması açısından önemli. Siz kendinizi düşünün: Akşam uykusuna geçmeden önce, pijamalarınızı giyersiniz, bazılarımız duş almak ister, dişlerinizi fırçalarsanız, su içersiniz belki, ışıkları kapatırsınız vs. Aynı şey bebekler için de geçerli: Ilık bir banyo, pijamaları giyme ve loş ortamda bir süre kitap okuma, hafif masaj gibi sakin aktivitelerle bir uyku rutini oluşturarak, mümkünse genelde aynı sıralamada bunu her akşam tekrarlamanız; tekrarla ve sıralamayla öğrenen bebekler için uykuya geçişi oldukça kolaylaştıran bir süreçtir ve istisnai günler haricinde atlanmaması önemlidir. Uyku öncesi rutininin, tercihen bebeğin odası dışında yapılıp, odasına doğru yavaş ilerlerlen evdeki bazı eşyalara da “iyi geceler” denmesi ve daha sonrasında odaya girerek, perdelerin kapatılması idealdir. Ancak, bazı bebekler, örneğin, odasında kitap sonrası yatağına yatırılmaktan da hoşlanırlar. Buna bebeğinizin tepkilerine göre siz karar verebilirsiniz.
Yine kendimizden örnek vereyim: Bir akşam arkadaşlarınızla yemekteydiniz ve oldukça keyifli ve hareketli bir vakit geçirdiniz ama eve girer girmez, hop yatağa yatmasınız, hatta çoğumuz “Eğlendik ama yorulmuşuz da” der ve sakin bir beş-on dakika sonrası uyku hazırlıklarına başlarız. Aynı şekilde bebeği de hareketli oyun, yemek yeme gibi aktivitelerin hemen akabinde hızlıca uykuya geçiremezsiniz.
Işık, uyku öncesi için oldukça önemlidir. Yoğun ışık, uyku öncesinde ihtiyaç olan uyku hormonu melatoninin salgısını baskılar. O nedenle, loş ve sakin ortam, hatta hafif bir müzikle bebeği rahatlatır.
Diğer bir önemli konu da, bebeğinizin akşamki beslenme saati: uykudan 30-40 dakika önce bitmeli ki, dinlenmiş bir mide ile daha rahat uyuyabilsin.
Peki, doğru uyku saatini nasıl ayarlayacağız? Öncelikle bebeğinizin ayına göre uyanık kalabileceği maksimum süreyi bilmeli, son uykusundan sonra aradaki bu süreyi ortalama olarak, bebeğinizin vereceği uyku sinyalleri ile birlikte dikkate almalısınız. Bu konuda size Ay ve Yaşa Göre Uyku Düzeni Bölümümüz http://beeanne.com/ay-ve-yasa-gore-uyku/ yardımcı olabilir.
Tabii buradaki önemli diğer bir nokta, akşam uykusunun geç saate kalmamasıdır, bunun için Uyku Eğitimi ile gündüz uykularını da düzene sokuyoruz ki, bebeğin akşam yatışı da doğru olsun. Uyanıklık süresi ile birlikte uykuların saati ve süresi kriterleri devreye giriyor. Örneğin, 1 yaşında bir bebeğin maksimum uyanık kalabileceği, biyolojik olarak dayanabileceği süre 4 saat – 4 saat 30 dakika…Dolayısıyla bu bebek, ikinci gündüz uykusundan en geç 16:30 (bazen 17:00 de olabilir) kalkmalı ki, akşam uykusuna da 20:30 civarında rahat geçebilsin.
Özetle; akşam uykusu için önemli başlıklar:
– Gündüz uyku saat ve sürelerinin doğru ayarlanması
– Gündüz uyanıklık sürelerinin doğru ayarlanması
– Akşam uykusuna geçiş saatinin doğru olması
– Uyku öncesi rutini
– Beslenme saati vb.
Uyku Eğitimi ile, annelere destek olurken tüm bu bilgileri biraraya getirerek ilerliyoruz ve sonuca ulaşıyoruz. Uyku eğitimini kendileri başarıyla verebilmiş anneler olduğu gibi, başarıya ulaşamayanlar da oluyor doğal olarak. Kendileri eğitim vermek isteyen annelere tavsiyem; uyku eğitimi ile ilgili bilgilere http://www.beeanne.com‘dan ya da başka güvendikleri sitelerden ulaşarak biraraya getirmeleri ve ona göre sistemli ve planlı bir şekilde ilerlemeleri. Aksi takdirde, annelerin çoğundan kendi denemelerinde bebeklerinin çok yoğun ve uzun ağladıklarını ve umutlarının aslında kırıldığını ileten cümleler duyuyorum. Özellikle 5-6 ay öncesindeki bebeklerde dikkatli ve titiz ilerlenmeli, mümkünse bir uzmanla çalışılmalı. Annelerle, kendilerinin nasıl ilerlediklerinin üzerinden geçtiğimizde; bebeğin ayına göre yanlış yatağa yatış saati, bebeğin odasının ışık düzeyi dahil birçok noktada eksiklik olabiliyor ve sonuç da doğal olarak beklenildiği gibi olmayabiliyor. Olumsuz sonuçlardan biri de, bebeğin yatağına ve odasına karşı stres oluşması ki, bazen ilk başladığımızda önce bu noktaya eğilmemiz gerekiyor.
Son olarak diğer bir önerim de, günlük tutmanız…Aslında sizin farklı bildiğiniz birçok nokta, kağıt üzerinde daha farklı görünüyor. Bunun en önemli faydası, bebeğinizin uyku ve uyanıklık sürelerini daha net görmeniz ve buna göre ilerlemeniz. Size kolaylık sağlaması için hazırladığımız günlük formlara, buradan ulaşabilirsiniz: http://beeanne.com/bee-dokuman/
Tüm bebeklerin uykularını alarak, sağlıklı büyümeleri dileğiyle…
Sevgilerimle,
Çiğdem Koyutürk
Sabah 8.30 uyaniyolar biri 5 biri 2 yaşında bmve ben hergece mutlaka uyanıyorum uyandıkları için neye kalktiklarinida bilmiyorum şu süt derken saat şuanki gibi 4.5 ve 7 leri buluyor gündüz öğlen bile uyutmayan bir anneyim uyumuyolar napsam gecede 11.12 gibi oda ayağımda salliyom da yatıyo küçük oburunde işte yat kızım vs laflarıyla çok uykusuz ve yorgunum büyüzden ve ikiside iştahsızlık yemek yediriyorum yemiyo lar istediklerini yapsam bile yemiyo lar