,
ZigZag
GEBELİKTE TİROİD
ZigZag

Tiroid bezi boyun ön bölgesinde yer alan en büyük endokrin organdır. Başlıca tetraiyodotironin(T4) ve triiyodotironin(T3) yapımından sorumludur. Fizyolojik etkileri arasında;fetal ve çocukluk büyüme ve gelişimi,kalp hızının, sindirim sisteminin,böbreğin işleyişi,bazal metabolik hızın ve vücut ısısının düzenlenmesi, vücut ağırlığının kontrolü yer almaktadır.Tiroid bezinin çalışması beyinde bulunan ve hipofiz adı verilen bir bezden salgılanan TSH hormonu ile kontrol edilir.Tiroid bezi hastalıkları,üreme çağındaki kadınlarda sık görülmektedir.Gebelik,tiroid bezi hastalıklarının gidişini,tersine,tirod bezi hastalıkları da gebeliğin seyrini, fetusu ve yenidoğanı etkileyebilmektedir.Tiroid bezi hastalıklarının uygun tedavisi,hem gebeliğin başarılı sürdürülmesi,hemde fetus ve yenidoğan üzerine etkileri nedeni ile önem kazanmaktadır.Tirod hastalıkları adet düzenini ve yumurtlamayı bozarak gebe kalmaya engel olabilmektedir. Ancak, hamilelik öncesi ve sırasında annenin ve bebeğin sağlıklı olması açısından TSH,T3,T4,Anti-TPO,Anti-TGB takipleri yaptırılmalıdır.Thyroid-and-Pregnancy

GEBELİK VE TİROİD NODÜLÜ
Gebe kadınların %10’unda nodül saptanmaktadır.Nodüllerin çoğu iyi huyludur. Tanısı tiroid USG ile konulmaktadır. Saptanan nodülün ultrasonografik büyüklüğü ve şekline göre nodül biyopsi kararı verilerek tedavi oluşturulur.
GEBELİK VE HİPOTİOİDİ
En sık nedeni HASHİMATO TİROİDİT dir.Klasik belirtileri arasında halsizlik yorgunluk,kabızlık,kilo artışı,soğuğa tahammülsüzlük,cilt kuruluğu,kas krampları,saçlarda dökülme yer almaktadır.Annedeki hipotiroidi bebekte birtakım ciddi psiko-nörotik sonuçlara neden olur. Bunun nedeni hamileliğin birinci yarısında çocuğun gelişmesi için anneden plasenta yolu ile çocuğa geçen tiroid hormonlarının azlığıdır.Gebeliğin ikinci yarısında annedeki tiroid hormon azlığı çocuğun IQ’sunun normale göre düşük olmasına,tedavi edilmeyen hamilelerde ise çocuğun IQ’sunun normalden çok daha düşük olmasına neden olur.Tedavi edilen vakalarda ise çocuğun IQ’su normaldir.Tedavide Levotiroksin(Tefor, Euthyrox veya Levotiron) verilerek 3-4 haftada bir ilaç doz ayarlaması yapılmalıdır. Bu ilaç grubu anne sütüne az miktarda geçmektedir. Emzirme döneminde hipotroidili annelerde tedavi kesilmemelidir.
GEBELİK VE HİPERTİROİDİ
En sık nedeni GRAVES HASTALIĞI’dır. Klasik belirtileri arasında sinirlilik,tireme,çarpıntı,terlemede artış,sıcak tahammülsüzlüğü,kilo kaybı,uykusuzluk,dışkılama sayısında artış yer almaktadır.Hastalık tedavi adilmezse erken doğum,doğum anomalileri,çocukta guatr ve hipertiroidi, preeklempsi ortaya çıkabilir. Tedavide propiltiyourasil(propicyl) kullanılmaktadır. Emzirme döneminde de tedaviye güvenle devam edilebilir.
thyroid
Gebelik öncesi, gebelik ve sonrasında da tiroid hormon testleri takibi yaptırılmalıdır.Hastalar ve fetüs dahiliye-endokrin ve kadın doğum uzmanı işbirliği ile değerlendirilip en kısa zamanda tedavi başlanılmalıdır.Tiroid hastalıkları tedavi edilebilir bir hastalık grubudur. İlaç veya cerrahi tedavinin yanı sıra tiroid hastalarının, beslenmelerindede dikkat etmeleri gereken kurallar bulunmaktadır. İyot yetersizliğine bağlı gelişen hipotiroidide tiroid hormon sentezi için besinlerle yeterince iyot alınmalıdır,diyette yeteri kadar B vitamini olmalı,demirden zengin besinler tüketilmeli,D vitamininden zengin beslenme ve her gün 10/15 dakika güneşle cilt temas ettirimeli. Hashimato hastalığı olanlar gluten tüketimi azaltılmalıdır, soya, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, lahananın aşırı tüketimi tiroid bezini büyütebilir, bunlar çiğ olarak tüketilmemelidir, tüketimi haftada bir ile sınırlandırılmalıdır. Aspartam tarzı tatlandırıcılardan uzak durulmalıdır; mısır, hardal, ıspanak, fıstık, yer fıstığı, şeftali, armut, şalgam tüketimi de azaltılmalıdır.
0 cevaplar

Cevapla

Sen de bir yorum yap!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir