,
ZigZag
BEBEK UYKU DÜZENİNİ KORUMA
ZigZag

Bebek sahibi olduktan sonra; hem eski hayatımızı devam ettirmek, hem bebeğimizin uyku düzenini korumak, hem de çok sosyal bir hayat sürmek elbette kolay değil. Bebekle beraber ilk aylarda zor olabilen adaptasyon sürecini atlattıktan sonra, yapılacakları mümkün olduğunca planlamak, programlı yaşamaya çalışmak işimizi kolaylaştıracaktır. Günümüzü planlayamamak, bebeğimizin hangi saat aralığında, ortalama ne kadar uyuyacağını bilmeden ve üstelik gece defalarca kalktıktan sonra güne başlamak ise, hayatı daha da zor hale getiriyor maalesef.

“Bebeğimize Uyku Eğitimi vererek günlük bir uyku düzeni oturttuk ama bu düzeni nasıl koruruz?” Uyku eğitimi sonrasında annelerin en çok sorduğu sorular arasında ve elbette çok haklı bir soru. Uyku eğitiminden önce uykusuz geceler, kısacık uykularla bazen aylarca bazen bir yıldan uzun, oldukça zor bir dönemden geçilmiş ve tam rahata ermişken, düzenin bozulma ihtimali bile stres sebebi olabiliyor.

Peaceful baby lying on a bed while sleeping

Elbette uyku eğitimi sırasında da, sonrasında da bazı günler saatlerde kaymalar, zorlu geçen zamanlar olabilir, sonuçta büyümekle meşgul bir bebek var karşımızda:) Hatta, büyümeyle beraber, uyanıklık süreleri de artacak. Buna paralel olarak da, örneğin, 5 aylıkken gündüzleri ortalamada üç uyku (iki ana, bir şekerleme) uyuyan bebeğimiz, ilerleyen aylarda iki ana gündüz uykusuna geçecek. Önemli olan, hangi durumda nasıl davranılacağını bilmemiz…Uyku Eğitimi sırasında, anneler ile günlük görüşmelerimizde, yardımcı bilgileri de mutlaka paylaşmaya çalışıyorum ki, eğitim sonrasında benzer durumlarda neler yapılacağını bilerek ilerleyebilsinler. Mevcut uyku düzenini korumak için bazı önerileri aşağıda birarada bulabilirsiniz, ancak, unutmayın, üstüste ters giden günler olabilir, bebeğinizin sıkıntısı olabilir, sizin hayatınızda değişiklikler olabilir. Böyle durumlarda soğukkanlı kalmaya çalışarak ve panik halinde yeni saat ayarlamaları vs. yapmaya çalışmadan, birkaç gün boyunca uyku saatlerini gözlemenizi tavsiye ediyorum. Eğer, bir türlü eski düzene tekrar dönemezseniz, bizimle iletişime geçerek sorularınıza cevap aramanızda fayda var.

Gelelim önerilere…

– Bağımsız uyuma becerisini kazanmış bebeğinizin uyku saatlerini ve uyuma şeklini korumanız önceliğiniz olmalı. Elbette istisnai günler olacaktır. Bazı günler uyku saatleri kayabilir, kısabilir vs. Ancak, zor günlerde dahi mevcut düzeninize mümkün olduğunca uymanız, uyku eğitimi ile atılan temeli korumanızı sağlayacaktır.

– İki-üç gündüz uyku düzeninde olan, yani ortalama 6 ay ile 18 ay aralığındaki bebeklerin, özellikle sabah ve akşam uykularını çoğunlukla evde yapmalarına özen göstermelisiniz. Haftada bir iki kez sabah ya da akşam uykularını farklı ortamda uyumalarında çok sıkıntı olmasa da; özellikle akşamları dışarıda uyunan uykular alışkanlık haline geldiğinde sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Ayrıca, bebeğin yatağında uyuduğu uykunun kalitesini, derin uykuyu farklı ortamlarda aynı şekilde sağlayamazsınız.

– Üstüste işinizin olduğu, programınızın olduğu günlerde; bebeğiniz sabah uykusunu evde, yatağında uyuduktan sonra dışarı çıkmanız ve mümkünse, sonraki uyku saat(ler)ini arabada ya da pusette olacak şekilde ayarlamanız, o günü daha rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır.

– Bebeğiniz gündüz uykularını, özellikle ikinci/üçüncü uykusunu kısa uyumaya başladıysa; uykuya zor geçiyorsa, büyümesine paralel olarak uyanıklık süresi artmaya başlamış olabilir. Bu durum üstüste birkaç gün tekrarlarsa, uykular arasındaki uyanıklık sürelerini beşer, onar dakika arttırmanızda fayda var. Bebeğiniz, 7-8 ay ya da 15-18 ay aralığında ise, üç uykudan iki uykuya ya da iki uykudan tek uykuya geçme vakti gelmiş olabilir; uyku eğitimi bitmeden bu konularda bilgi almanızda fayda olur, ya da zorlanmaya başladığınızda iletişime geçebilirsiniz.

– Diyelim ki, ne yapsanız olmadı, dışarıda uyuma konusunda üstüste zorluk yaşadınız. Böyle günlerde yorgunluk artmadan, uyanıklık süresi dayanabileceği sürelerin üzerine çıkmadan, bebeğinizin hemen bir ara dinlenme uykusu yapmasına gayret edin.503971740

– Bebeğinizin rahatsızlığı, büyüme haftası vs. olabilir. Böyle zamanlarda, bebeğinizin rahatlaması önemli, siz her ne kadar uyku düzenini ve uyuma şeklini korumaya gayret etseniz de, bebeğiniz rahatsızsa çaresiz anlarınız olabilir. Önemli olan, bebeğinizin sıkıntısını gidermeye çalışmanız ve örneğin birkaç kez kucakta ya da emerken uyuyakalırsa panik olmayın. İki gün hiç istemediğiniz gibi gitse de moralinizi bozmayın; ancak, bebeğinizin sıkıntısı azaldıysa ya da kalmadıysa en kısa sürede eski düzeninize dönmeye çalışın. Mızırdanmalar, ağlamalar olursa uyku eğitiminin bozulduğu anlamına gelmez, merak etmeyin.

– Ayrica, “Tatil döneminde uyku düzenini nasıl koruruz ve nasıl rahat tatil yaparız?” konularıyla ilgiili yazımıza bakmak isteyebilirsiniz: http://beeanne.com/tatilde-uyku-duzeni/

Güzel uykuların daim olması dileğiyle…

1 cevap
  1. Nalan says:

    Merhaba
    Benim bebeğim 8 aylık uyku eğitimini 6.ayda tamamladık en büyük sorunumuz kısa gündüz uykulari ydi tam hersey yoluna girdi dedik fakat yaklaşık 10 gündür gündüz uykulari tekrar kısaldı gece uyanmaları arttı ve tekrar güne 5 5 bucukta başlar olduk uyku aralığını açıyorum rutinleri ne devam ediyorum fakat bir sonuç alamıyorum bu konuda bana bir fikir verebilirmisiniz bebegimin tekrar eski düzenini nasıl saglayabilirim şimdiden teşekkür ederim

    Cevapla

Cevapla

Sen de bir yorum yap!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir