

Bebek sahibi olduktan sonra anneleri, aileleri en zorlayan konuların başında genelde bebek uyku problemi geliyor. Bebeğinizin birçok ihtiyacıyla ilgilenmeniz gerekirken, bir yandan da uykusuz anne olmak hiç de kolay değil. Bebek ve uyku konusunda iki konu anneleri ayrıca yıpratan, kafalarını karıştıran noktalar olarak , karşımıza çıkıyor:
1. Internette, medyada birçok farklı bilgi ve yaklaşımın oluşu
2. Etraftan, aile büyüklerinden gelen öneriler, görüşler, hatta eleştiriler
Anne olunduysa bebek uyku problemi normal ve bunun uzunca bir süre devam edip kendiliğinden geçebileceği yönünde telkinler yapılıyor. Halbuki uykusuz anne, öyle zorlu bir durumla mücadele ediyor ki! “Uyku Eğitimi” ile bebeğinin kendi başına uyuma becerisini kazanabileceğini, sağlıklı bir biçimde uyku düzeninin kurulabileceğini bilen/öğrenen anneler bizimle iletişime geçtiklerinde şu iki cümleyi çok sık kuruyorlar:
1. “Aslında ben uyku eğitimi vermeyi uzun süredir düşünüyorum, ancak, cesaret edemiyorum.”
2. “Bebeğime uyku eğitimi vermek istiyorum ama eşim, annem vs. vermemi istemiyor, ancak ben tükenmiş durumdayım. Uykusuz bir anne olarak, bebeğimle ilgilenirken bazen çok zorlanıyorum”
Uyku eğitimi kararı, tamamıyla anne ve babanın; hatta çoğunlukla annenin kararı olmalı ve siz bu konuda ikna değilseniz eğitime başlamamanız en doğrusu. Ancak, yine de bebeğinizin uykularına fayda edebilecek, yanlış alışkanlıkları minimuma indirmenize yarayacak bazı önerilerin arayışındaysanız, aşağıdaki yazımız sizin için hazırlandı. Özellikle ilk aylarda bebek ve uyku konusundaki yanlış uyku ılışkilendirmelerini önlemeye yönelik noktaları dikkate almak isteyebilirsiniz:
1. Sürekli Dışarıda Uyku: Arabada, bebek arabasında, dışarıda vs. daha rahat uyudukları için bunu sürekli ve alışkanlık haline getirmek; bebeğinizin yatağında uyumasını zorlaştırır, hatta hareket halinde olmayı, yani evde de sallanma isteğini tetikler. Bebeğinizin bu şekilde uyumayı alışkanlığa çevirmemesi için, özellikle akşam uykularını, istisnai durumlar haricinde yatağında uyumasını sağlamak önemli.
2. Erken İlk Uyku: Bebeğiniz sabah kalkıyor, altı değişiyor, besleniyor; sarılıp öpme de bittikten kısa süre sonra tekrar uykuya dalıyorsa, muhtemelen ilk kalkışı akşam uykusundan ara kalkış olarak algılıyor. Uyanma sonrasında perdeleri açarak, “günaydın” diyerek ve beslenirken (özellikle emzirirken) uyumasını engelleyerek güne başlamak işe yarayacaktır.
3. Uyku Saatlerinin Karışık Olması: Bebeğinizin yaşına göre uyanıklık ve uyku sürelerini bilerek hareket etmek, günlük uyku düzeni açısından son derece önemli. İlk aylarda daha zor olsa da, 4.aydan itibaren özellikle belli bir düzende uyumasını sağlamalısınız. Mesela, bebeğinizin ayı itibariyle, her 2-2,5 saatte bir uyuması gerekiyorsa, bu saatleri takip ederek uyutmaya çalışmalısınız. (Ay ve Yaşa Göre Uyku Düzeni için:http://beeanne.com/ay-ve-yasa-gore-uyku/)
4. Beşik ve Ana Kucağında Uyuma: Bebekler, ilk aylarda anne karnı pozisyonunda uyurken rahat ederler. Ancak, sürekli bu şekilde uyumasına özellikle 4. aydan sonra devam ederseniz, hep bu şekilde uyuma arayışına girebilirler. 4.aydan itibaren, yatakta düz yatmaya başlaması, ilerleyen aylarda işinizi kolaylaştıracaktır.
5. Sürekli Kalabalık Ortam: Bebekler, özellikle ilk aylarda kargaşadan, kalabalıktan, yüksek sesten, sürekli oyun şeklindeki iletişimden hoşlanmazlar. Dışarıda vakit geçirmek de adaptasyonları ve gelişimleri için son derece önemli elbette ancak; dingin, huzurlu, özellikle anne ve babayla geçirdikleri anlar çok kıymetli, unutmayın!
Tüm uykusuz annelerin daha mutlu, huzurlu ve bol uykulu günlere kavuşması dileğiyle…
Uyku egitimini öğrenmek istiyorum.bana yardımcı olur musunuz
Ayla Hanim merhaba, bebeginizin yasini ve yasadiginiz sorunu kisaca info@beeanne.com‘a gonderebilir misiniz. Tesekkurler:)
Merhba
Oğlum 18 aylık temmuzda ise baslicam uyku eğitimi vermek istiyorum ama çok agliyor ve uykuya geçişleri dönem donem memede yada emiyor ben uyuyalim diyorum sonrada uyuyor ama besikte uykuya kendi liginden dalmadi hep uyutup yatirdim ama daha sonraki gece uykular emmek için uyanıp emdikten sonra biraz sallıyorum daliyor 18 aylık oğlum Teşekkürler.
Mail gonderdik Saadet Hanim, tesekkurler…
Merhaba. Bebeğim 2.5 aylık . Gündüz uykularimiz yok denecek kadar az ve kısa. Akşamları saat 9 da ayakta sallayarak uyuyabiliyor ve ortalama 3 kez kalkıyor. Ama gündüz uyumamasi aşırı yorulmama sebep oluyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz?
Merhaba, mailinize cevap verildi. Iyi aksamlar…
Merhaba,
4 ay 18 günlük bi kızım var. Son 1 haftaya kadar gayet sakin yeri geldiginde kendi halinde uyuyabilen anakucaginda ya da besiginde sıkıntı çıkarmayan bir bebekken bir anda tam tersine gerek gece gerek gündüz az az uyuyabilen kesinlikle kendisi uyuyamayan illaki memede ya da sallanarak uykuya geçebilen bir bebeğe dönüştü. Sanırım dönemsel olarak artık daha zor bi süreç olacak uyku. Nasıl kolaylastirabilirim. Onu uzmeden nasıl rahat uykuya geçirebilirim. Yardımcı olabilir misiniz
Merhaba Havva Hanım, evet, 4 ay civarı 16 hafta özellikle benim U dönüşü dediğim haftalardandır. Artık bebeğiniz yenidoğan döneminden çıktığı için nerede ve nasıl uyuduğunun farkındadır. Bu dönem, doğru temelleri atmak için iyi ve önemli bir zamanlamadır. Sitemizde Ay ve Yaşa Göre Uyku Bölümü’nde bu dönemin uyanıklık sürelerini dikkate alarak yatırmaya ve ağırlıklı olarak bebeğinizi yanında destekle yatağında uyutmaya çalışın. Aksi takdirde, bebeğiniz, uyku geçişleri dediğimiz, bu ayda 20-40 dakikalık aralıklarda uyanarak, uyuma şekli ne ise orada uykuya dönmeyi bekleyecektir. Kolaylıklar dilerim. İyi geceler…
merhaba kızım 73 günlük bizimde gündüz uykularımız hic yok denecek kadar az gece uykumuza ise 1.30dan önce mumkün deil dalamiyoruz 🙁 bende tavsiyelerinizi bekliyorum…
Merhaba kızım 2 aylık ne gece nede gündüz uykusu var 10 dk uyuyor sonnra sankı hiç uyumamış gibi direk gözlerini açıyor vi çare bulamıyoruz ne yapacağımızı sasırdık