ZigZag
BEBEK UYKU SORUNLARI – SORU/CEVAP
ZigZag

Bir süre önce (evet, bir ayı geçti) Instagram hesabında (@BeeAnne-BebekUyku) kısa bir video ile annelere siz sorun, ben cevaplayayım demiştim…
Soruların bazıları ayrıca tek bir yazı konu olmakla beraber, tüm sorulara toplu cevap vermek istedim…Buyrun, sorular ve cevapları…Keyifli okumalar!

Bebekler Neden Uyku Döngüsü Bitince Yenisine Geçmekte Zorlanır?
getty_rf_photo_of_tired_babyUyku, belli aşamalardan oluşuyor. Biz yetişkinler için de aynı şekilde aslında. Uyanıklığa yakın hafif uyku sonrasında daha derin bir uyku sonrasında asıl REM uykusu denen, rüya da görebildiğimiz safhadır. Bu döngü, uyku boyunca tekrarlanarak gider. Yetişkinler için bu döngüler daha uzunken, bebekler için daha kısa, hatta ortalama 40-45 dakikadır ki, anneler özellikle ilk aylarda ve gündüz uykularında “saat kurmuş gibi, bebeğim uyuduktan tam 45 dakika sonra kalkıyor” cümlesini sık kurarlar. Bu dakikalarda bir uyku döngüsü tamamlandığı için bebeğinizin uyanıklık yaşaması da normaldir. Burada önemli olan, bebeğinizin kendi başına uykuya dönebilmesi…Gece uykularında bu kalkışlar daha uzun sürelerde, genellikle 1-2 saatlik döngülerde olur, zira, gece uykusunda uyku hormonu salgısı daha yoğun olduğu gibi, aynı zamanda da biyolojik olarak hepimiz için gece, uyku zamanıdır. Ancak, elbette gece de neredeyse saat başı kalkan bebekler var.

Uyku Eğitimi İçin En Uygun Ay-Yaş Ne Zamandır?
Bu soru bana çok sık yöneltilen bir soru. Aslında, keşke tüm anneler uyku düzeni oluşturmak için bebekleri doğmadan uyku ve rutin ve günlük düzen oluşturma ile ilgili daha çok bilgi sahibi olabilseler. Bir yandan şanslı bir dönemdeyiz, zira, bu işi hakkıyla yapan birçok danışman arkadaşım var ve annelere destek olabiliyorlar. Bir yandan da çağımızın genel problemi, bu konuda da bilgi kirliliği var maalesef. Bebeklerde biyolojik ritm, yani, günlük olarak uyanıklık ve uyku sürelerinin oturduğu dönem, 4,5 ay civarında başlıyor. Ortalama olarak 2 tane ortalama 1,5 saatlik gündüz uykusu ve artı bir şekerleme uykusu yapabiliyorlar ve uyanıklık süreleri de 2-3 saat aralığında dolaşıyor. İlk 4-5 ayda ise, bebeğimizin uyanıklık süresi daha kısa, sık uykularla karşılaşabiliyoruz. İlk aylardaki bebeklere Bee-Mini Pakedi kapsamında bebeklere günlük rutin oluşturma, uykuya geçiş şekli, uyku öncesi yapılabilecekler vb. konularda destek oluyorum. Uyku Eğitimi, yani bebeğin günlük rutinini ve uyku düzenini oluşturma; ne kadar erken başlarsa ilerisi için o kadar iyi ancak, bir yandan da doğru zaman bana göre bazen anne-babanın da hazır olduğu zamandır. Bazı bebeklerde 5.ayda bir düzen oluştururken, bazen 2 yaşına gelmiş balarılarına düzen kuruyoruz ki, iki farklı yaş grubuna haliyle bambaşka bir yaklaşımla bunu gerçekleştiriyoruz.

Bebek Beslenmesinin Uykuya Etkisi Nedir?
Bu soru harika bir soru ve aslında bu konuyu tamamen farklı bir başlıkla ayrıca ele alacağım mutlaka…Özetle: Etkisi oldukça büyük! Uyku düzeni kurmadan önce bebeğin mevcut uyku düzeni haricinde beslenmesi ile ilgili de sorular soruyorum ve doktorun özel bir notu, bebeğin herhangi bir rahatsızlığı vs. yoksa, günlük rutin içinde beslenme ile ilgili önerilerimi de paylaşıyorum. Benim çalıştığım aileler arasında karşılaştığım sorunlar; bebeğin gereğinden fazla ve sık beslenmesi, uykuya çok yakın hatta uyuması için beslenmesi, özellikle geceleri oldukça sık beslenme-bezden taşmalara kadar yaşanan sıkıntılar, günlük rutin karışık olduğu için beslenmenin de biraz kontrolden çıktığı durumlar oldukça yoğun. Bebeklerin ilk aylarında bazı düzensizliklerin, olması bazen emerken uyumaları vs. normal, zira, yenidoğan dönemi bambaşka bir dönem; onu ayrı ele alıyoruz…Ben hep annelere kendimizden örnek veriyorum: Yemek yer yemez yatağa girsek rahat uyuyabilir miyiz? Ya da, uyku düzenimiz karışık olsa ve buna bağlı olarak beslenme saatlerimiz de karışsa vs. günü huzurlu geçirir miyiz? Benzer durum bebekler için de geçerli aslında. Genelde şu şekilde ilerliyoruz: Uykudan kalkışta beslenme, yenidoğan döneminde gaz çıkarma, aktivite, (ufak bebeklerde duruma göre uykudan yarım saat önce bir küçük öğün) ve uyku…

Uyku Eğitimi sonrasında Düzen Bozulur mu ve Erken Kalkış Neden Başlar?
Uyku düzenini oluşturduktan sonra korumak da çok önemli. Her konuda olduğu gibi denge kurmak şart…Bebeğiniz dışarıda uyumayacak mı? Uyuyacak, hatta eğitimin 3.-4.gününde bile yapıyoruz, bazı anneleri ikna etmem bile gerekiyor hatta dışarıya çıkamk içinAma bebek özellikle tatillerde sürekli dışarıda uyursa tekrar yatağına girmek istemeyebilir, çünkü yeni bir alışkanlık kazanmıştır. BeeAnne Uyku Eğitimi sonrasında annelerle “Uyku Düzenini Koruma Önerileri” dosyasını paylaşıyorum. Eğitim sırasında da ayrıca bu konulardaki soruları cevaplıyorum ya da ben gerekebilecek bilgileri paylaşıyorum ancak, pratik çok önemli…Bebeklerin uyku düzeninin bozulabilmesinin en baş sebepleri genelde:
– Bebeğin büyümesine paralel olarak uyku saatlerinin doğru ayarlanmaması
– Üstüste dışarıda ya da kucakta vs. uyutmaya çalışma (Anneanne ve babaannelere sevgiler, saygılar bu vesileyle)
– Bebeğin kısa ağlamasında bile hoop yanına gitme ve “uyumazdı zaten” diye kısa uykuya teşvik
– Günlük hayat düzenindeki değişiklikler
– Her gün farklı saat ve planda uykuya geçiş
– Bazen hastalık vb. Sebepler
Erken kalkış da ayrı bir konu olsa da benim en çok rastladığım sebepler arasında:
– Bebeğimizi kalkar kalkmaz ağlamasa bile uyandı diye yatağından almak, bırakın gerinsin, takılsın…
– Gündüz uyku saatlerindeki karmaşalar
– Özellikle iki uykudan tek uykuya geçiş döneminde, tek uyku yapılan günlerde de iki uyku yapılmış gibi normalden geç saatte yatış
– “Geç yatır, geç kalksın” anafikrinin aksi çalışması
– Yazla beraber günün erken ağarması

Bol uykulu ve mutlu günler dileğimle…

Çiğdem Koyutürk

BA-Circular-Watermark

0 cevaplar

Cevapla

Sen de bir yorum yap!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir