

Bebeklerin uyku problemiyle ilgili bizimle paylaşılan sıkıntıların en başında bebeğin zorlukla uyuduktan sonra, ortalama 45 dakika sonra tekrar uyanması ve genelde tekrar uykuya dönememesi, günü huzursuz ve yorgun geçirmesi geliyor. Uyku döngüsü, bebeklerde 40-45 dakika sürer ve ikinci evreye geçişte bebeğiniz, kendi kendine uyuma becerisini henüz elde etmemiş ise uyanır. Bebek sallanarak uyuduysa, uyku geçişinde yine sallanarak uykuya devam edebilecek, ya da derin uykuya geçemediği için uyanacaktır.
Gündüz iyi uyuyamayan bebeklerin gece de iyi uyuyaması beklenir. Bunun sebebi, bebeğin vücudunun yorgun olması ve kortizol hormonu salgısının artmasıyla uykuya geçişin iyice zorlanmasıdır. Bu nokta aslında, anne ve babaların kısır döngüye girdiği, bebeklerinin uyuyabilmesi için her yolu denemek zorunda kaldıkları noktadır. Ancak, nihayetinde bebek uyusa da belki bir kez daha uzun bir uyku mümkün olabilecek, ancak, örneğin gece uykusunda sık kalkışlara engel olmak zor olacaktır. Çünkü; bebek yorgun ve kendi kendine uykuya dalamadığı sürece de ancak sizin desteğinizle tekrar uyuyabilecektir.Hatta bir süre sonra, daha önce örneğin, sallanarak rahat uyuyabilirken, artık o da ise yaramaz hale gelecektir.
Bebekler, 12 haftaya kadar yanlış uyku ilişkilendirmesi yapmazlar, ancak, özellikle 16 hafta kritiktir ve uykuya nasıl geçtiklerini artık çok iyi anlamaya başlarlar. O nedenle 16. haftadan itibaren, uykusunu yatağında bağımsız bir şekilde yapmasına gayret etmeniz önemlidir.Bunun dışında, size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz önerilerimizi aşağıda özetlemeye çalıştık.
– Doğru Uyku Saati – Bebeğinizin uyku saati geldiğinde (Yasa Göre uyku ve uyanıklık süreleri için: http://beeanne.com/ay-ve-yasa-göre-uyku/), çok yorulmadan ve çok uykulu olmadan yatağına yatırmaya başlamalısınız. Kısa süre sonra uyandığında, tekrar sallanmak yerine yatağında olduğu için ve uykuya geçişi yatakta gerçekleştiği için, uykusuna yatakta dönebilecektir. Uyku saati geçmiş ve hala uyanık ve yorgunluk belirtisi vermiyorsa bebeğiniz, bunun kortizol hormonunun aşırı salgılanmasından kaynaklanacağını unutmayın. Bebeğiniz gereğinden fazla uyanık kaldığı sürede yorulacak ve kortizol hormonu ile daha aktif hale gelecektir, dolayısıyla uyuması da zor olacaktır.
– Beslenme Saati Aralıkları – Özellikle küçük bebeklerde, emzirme ya da biberonla beslemeyi uykuya yakın değil, uykudan kalktıktan yarım saatlik dilim içinde yapmanız midesini de rahatlatacaktır. Ancak, örneğin her 3 saatte bir beslenmesi gereken bir aydaysa ve gündüz uykusuna son kalkıştan 2,5 saatlik sürede geçiyorsa, uyuduktan yarım saat sonra, beslenme saati geldiği için kalkabilir. O nedenle, gündüz uykusundan kısa süre önce tekrar bir ara beslenme yapılabilir; ancak dikkat: özellikle emzirirken, uykuya yakın bir saat olduğu için uyumasına engel olmalısınız.
– Uyku Öncesi Rutini – Gece ve gündüz uykuları öncesinde bir uyku rutini oluşturmanız ve her uyku öncesinde aynı sırada tekrarlamanız önemlidir. Bebekler, tekrarla ve sıralı aktiviteyle öğrenirler. Örnek gece uyku rutini; beslenme, banyo, pijama giyme, kısa süreli kitap okuma, evdekilere bye bye deme vs. şeklinde olabilir.
– Bebeğin Uyuduğu Mekan – Bebeklerin mümkün olduğunca aynı ortamda, yataklarında uyumaları, uykunun nerede olduğunu bilmeleri ve bunu tekrar etmeleri hem güven duyguları için, hem de tekrarla öğrenmeleri dolayısıyla yatak-uyku ilişkisi açısından önem taşır. Bazı anneler ‘çocuğum dışarıda bazen uyuyor, bazen uyumuyor” diye bizimle paylaşırlar. Bebek büyütürken, her konuda olduğu gibi uyku konusunda da tutarlı olmak gerekir. Ancak, hayatımızın akışı içinde dışarıda, arabada, başka bir mekanda uyutmaktan kaçınamayız. Genelde yatağında uyumasına devam ettiğimiz sürece endişe etmeye gerek yoktur.
Yukarıdaki noktalara uymaya çalıştığınız sürece, bebeğinizin uykusundaki olumlu gelişmeleri gözleyebilir; daha sağlıklı bir günlük düzene geçebilirsiniz.
Bol uykulu günler dileğiyle…
Benim 4 aylık bir kızım var.ritimlere rağmen uyku düzenimiz yok.emzik düşürme düşürme problemi var. Ne yapabilirim.
Bir bucuk iki saatte bir uyutmanizi tavsiye ederim. Kolay gelsin.
Zeynep Hanim merhaba, 4 ay icin ortalama uyaniklik suresi 2, maksimum 2,5 saattir. Buna dikkat ederek uyutmaya calisin; bagimsiz uyuma becerisini kazanabilmesi icin uygun bir ayda su anda. Uyku egitimi vermeyi degerlendirebilirsiniz…Sevgiler,
Rutin demek istedim.
Benimde 50gunluk bebegim var hic uyumuyor gunduz 5dk emziriyorum yatiriyorum yatakda 5dk neden olabilir
Alev Hanim merhaba, ortalama 1-1,5 saatte bir uyutmaya calisin; emzirme suresini uzatabilirsiniz ancak, memede uyumamasina gayret edin.
Yatağında uyuyan bebeğim kısa sürede uyaniyor geri uykuya dalmiyor. Yatağında gülüyor oyun oynuyor. Uykusunu alamadığı için kısa sürede tekrar uykusu geliyor ve huzursuzlaniyor tekrar nasıl uykuya dalabilir. Teşekkürler.
Sevgi Hanim, tum gun programina bakmak lazim; uyku saatleri yanlissa ve kendi kendine uykuya dalamiyorsa uyku egitimini dusunebilirsiniz…
Merhaba benim bebeğim 3 aylık olacak 1 hafta sonra 3 haftalıkken yarım saatlik uykular almaya başladı.Gün içinde 1 yada en fazla 2 kez uzun uyku uyuyor. Emzikle yatağında benim müdahalem olmadan uyuyor genelde. Bu yarım saatlik uykulara nasıl çözüm bulabilirim.
Lütfen bana bi akıl verin ne yapacağımı hiç bilmiyorum tükendim artık. Kızım 8.5 aylık uykuya karşı çok direneli. Sabahları 7 de uyanır ve ben onu zorla sallayarak uyutmaya çalışmasam hiç uyumayabilir. Uyuduğu zaman dizimden hiç düşmemesi gerek onu bıraktığım gibi uyanır. Gece uykusuna saat 21 de geçiyoruz 22.40 a kadar dizimde hafif sallamayla uyur sonra onu yatağına bırakıyorum. 23.30 dan itibaren sabah 7 ye kadar saatte bir ya da bir buçuk saatte bir uyanır. Yalvarıyorum bana yardım edin artık ne yapacağımı bilmiyorum ve 1 ay sonra işe başlıycam lütfen akıl verin bana :(((