ZigZag
BEBEĞİM NEDEN UYUMUYOR? – I
ZigZag

uyku2Ne yaptıysak olmuyor, bebeğimiz uyumuyor! Salladık, emzirdik, kucakta dolaştırdık; yeter ki uyusun. Tanıdık geliyor değil mi?

Uyku penceresi dediğimiz, bebeğimizin uyku düzenindeki doğru zaman aralığını da kaçırdıysak, bebeğimizin uyku problemi; bir kısır döngü içinde çözülmesi gereken birer düğüm haline geliyor.

İyi haber: Her düğüm çözülebilir!

Önemli bir nokta var. Uykusuz bir bebekle yaşamak herkesin harcı değil ki, siz bir de bu uykusuzlukla, evinizin ve varsa diğer çocuğunuzun ihtiyaçları ile ilgilenmek zorundasınız. En zor işlerden birini başardığınızı unutmayın, her bebeğin sağlıklı olduğu sürece büyüdüğünü düşünün, tünelin sonundaki ışığa odaklanın ve kendinizle gurur duyun…Her günün aynı ve mükemmel olmasındansa, yaşadığımız sıkıntıları önce bebeğimiz, sonra da kendimiz için en rahat nasıl atlatırız sorusuna odaklanmak, çözümü de beraberinde getirir.

Anneler bizi aradıklarında sıklıkla; “Bebeğim Neden Uyumuyor?” diye sorarlar. Bebeklerinin uyku problemini ve düzenini dinlediğimizde, en önde gelen sebepler:
1. Yanlış uyku ilişkilendirmesi: Bebeğin uykuya beslenerek, sallanarak vb. yöntemlerle geçmesi
2. Aşırı yorgunluk; bebekler uyumaları gereken süreyi geçtiğinde kortizol hormonu salgısı artar; aslında daha yorgunken daha aktif olurlar ve uyku geciktikçe yorgunluk artar. Karşımıza tipik bir bebek uyku problemi çıkar.

Bu yazı umarız zor zamanlarda sizi bir nebze olsun rahatlatır ve bebeğinizin uyku problemi ile ilgili yaşadığınız zorluklara fayda sağlar:

1. Bebeğinizin bir uyku öncesi rutininin olması: Uyku öncesi rutin; bebeğinizin sadece fiziken uykuya hazır olmasını değil, psikolojik olarak da rahat ve huzurlu olmasını sağlar. Bebekler; sıralı aktiviteye, yani bir sonraki adımı bilerek ilerlemeye programlıdırlar. Uyku öncesinde geçirilen sakin ve sıralı aktiviteler, bebeğe uyku vaktinin geldiğine dair işarettir. Uyku öncesi rutinine örnek olarak; banyo, masaj, pijama giymek, kitap okumak verilebilir.
Uyku öncesinde, ev sakin ve ışıklar loş olmalı; TV vs. gibi elektronik aletler açık olmamalı (ki normalde teknolojik aletlerle ilgili bebek ve çocuklara konan sınırlara uyulmalı) Uyku öncesi rutini uzunluğu, bebeğinizin tepkilerine göre ayarlanmalı, özellikle gündüz uykularında süre kısa tutulmalıdır.

2.Uykunun tartışma konusu olmaması: Malum karşımızda çok akıllı ve zayıf noktalarımızı bizden iyi bilenler grubu var:), uykuyu geciktirmek ve uyumamak için geliştirdikleri yöntemlerle başa çıkmak da bize düşüyor. Özellikle 1,5 yaş üstü çocuklarda, uykunun tartışma konusu olmaması çok önemli. Mücadele etmeden, inatlaşmadan soğukkanlı bir biçimde, bu konudaki kuralınızı net olarak koymalısınız. Gerçekten bir problem var ve o nedenle uyumak istemediğine inanıyorsanız da, kararlılığınıza devam edin ve problem ne ise, örneğin, oda çok soğuk ya da sıcak vb. çözerek, tekrar uyuması için yatağına yatırın. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da sizin kararlı ve tutarlı olduğunuzu gördüğü sürece, kontrol sizde demektir.

3. Tutarlılık: Çocuk yetiştirmenin en temel kurallarından birisi, uyku konusunda da geçerli. Uyku ile ilgili bir düzen oturturken, ya da uyku eğitimi verirken, tutarlılık her konuda olduğu gibi yine önemli. Seçtiğimiz metodu, düzeni, fazla taviz vermeden uyku öncesi rutini ile beraber uygulamalıyız. Uykudan kalkışlarında da; perdeleri açmak, ninni/beyaz gürültü (http://beeanne.com/uyku-icin-ideal-ortam-nasil-olmali/) açıksa kapatmak, ışığı açmak gibi uykudan kalkış sinyallerini tekrarlamalıyız.

Uyku saatlerine, uyanıklık sürelerine (bknz. http://beeanne.com/ay-ve-yasa-gore-uyku/) sadık kalmaya özen göstererek, bebeğimizin vücut ritminin oluşmasına yardımcı olabilir, uyku düzenini koruyabiliriz.