ZigZag
0-8 HAFTA
ZigZag

Toplam Uyku: 16-18 saat

Gündüz Uykusu: 7-9 saat; 3 ile 5 adet arasında değişken

Gece Uykusu: 8-9 saat

Bebeğinizle birlikte vaktin tadını çıkarın! Lohusalık döneminde bedeniniz, doğumun ardından fiziksel ve ruhsal olarak toparlanma sürecinde. Psikolojik olarak, annelik rolüne adaptasyon sürecindeyken, zorlu bir dönem. Bebeğiniz henüz çok ufak olduğu ve gelişimi devam ettiği için, ona uyku konusunda yanlış bağlantılar kurdurmanız için çok erken; çünkü birçok şeyin henüz farkında değil ve size ihtiyacı var. Bebekler, çok hızlı bir şekilde büyümeye programlı oldukları için, günün büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirirler. Onu sevginizle sarıp sarmalayın, bol bol koklayın.

Uyku konusunda aşağıdaki noktaları dikkate alabilirsiniz, ancak eğer rutin oluşturmaya çalıştıysanız, ilk haftalarda bunun ne kadar zor olabildiğini de tecrübe etmişsinizdir, zira biyolojik olarak vücutları bir uyku ritmine henüz hazır değildir. 8 haftanın sonunda, hala tam olarak bir uyku eğitimine hazır olmasalar da, uyku rutinin oluşması için yapılabilecekler var, bunun için 8 -12 hafta notlarına (://beeanne.com/8-12-hafta/) bakabilirsiniz. Özetle, bu dönemi kendinizi strese sokmadan geçirmeye çalışın; ne kadar zorlu da olsa, bu zamanlar tekrar gelmeyecek unutmayın!

İlk haftalar için bazı tavsiyeler:

– Uyku konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, uyku esnasındaki güvenliği. Nefessiz kalmasına sebep olabilecekleri için, yatağında yumuşak yastık, oyuncak vb. bulundurmayın.

– Hızla gelişim gösterdikleri bu dönemde sürekli uyuma ihtiyacı içinde olurlar ve iki uyku arasında maksimum 45 dakika-1 saat kadar uyanık kalabilirler. Daha uzun uyanık kalmaları halinde, çok çabuk yorulacakları için tekrar uykuya dalmaları daha da zorlaşacaktır. Önemli olan bu haftlarda aşırı yorulmadan uykuya dalmasına gayret etmeniz.

– Sesli ortamda uyumaya da alışabilmeleri ilerisi için size kolaylık sağlar; özellikle evde sessiz olmaya dikkat etsek de, yine de uyuduğu ortamlarda olan genel gürültüyle beraber uyumaya alışmalarına izin verin. Ayrıca beyaz gürültü (white noise), yenidoğan bebekler için, anne karnında alışkan oldukları sesi hatırlattığı için tavsiye edilir. Beyaz gürültü için, kullanabileceğiniz bazı aplikasyonlar var.

– 8 haftanın sonunda bebeğiniz, uykusunun geldiğine dair sinyalleri daha net vermeye başlayabilir. Gözleri ovuşturmak, esnemek, bir noktaya sabit bakmak vb. Ancak, uyku sinyallerini vermeye başladığında halihazırda yorgun düşmüş olabilir, biz de uyku penceresi dediğimiz doğru uyku zamanını kaçırmış olabiliriz. Bebeğinizin uyanıklık süresine göre tam olarak bu işaretleri vermeye başlamadan önce onu rahatlatıcı, sakin bir on onbeş dakika geçirmeniz uykuya geçişine kolaylık sağlar.

– Bebeklerin çoğu ilk haftalarda geceleri birçok kez beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Gün içinde de maksimum 3 saatte bir beslendiğinden emin olmalısınız. Akşam uykusundan önce bir iki kez ilave emzirmek gece daha uzun süre uyumasına olanak tanır.

– Yatağına alışabilmesi ve yatağın uyku alanı olduğunu öğrenebilmesi için, uyuduğu yerden onu sakince alıp yatağına koymanız da ilerleyen haftalarda ise yarayacaktır.